Akashi_Okubo Condominium Community Center | Architect magazine

Project description

Cielia City Akashi Okubo is a residential development that includes three mid-rise residential towers, a community building, automated parking garages and a neighborhood park in a garden-like setting. The community building serves as a common amenity facility for all of the 810 units in the Cielia Town development. This design proposal for the community building was selected through the design competition process conducted by Akashi City for the development of JR Akashi Okubo Station.

With the current global context, the spatial quality of equipment for this type of residential development has become extremely competitive in order to be attractive on the market. In this project, the community building provides opportunities for recreation and socializing while connecting people, creating a visual and physical node as a landmark within the community.

Choosing wood as the building structure and expressing it as the finish throughout the project is essential to create a unique landmark as well as a sense of place. The Community Building represents the feeling of friendliness, welcome, openness and lightness. Wood structural members are oversized to meet fire code using a special code layout that adds the flue thickness to the required size. The wooden latticework behind the exterior glazing serves as shear walls for the laterals without interrupting the transparency expressed through the exterior skin. The exterior walls of the windows are finished with wood while minimizing the size of the wood lintel. The large eaves are double cantilevered up to 18ft giving visual impact as a landmark. The underside of the eaves forms a complex parabolic slope, an element that adds uniqueness to the design and requires significant construction precision. The timber deck overlaid with a circular landscape to the south expands the visual connection to the outdoor circulation space and further engages residents for social activities such as annual events.

Public spaces such as the meeting rooms and the lounge with the adjacent library are located on the first floor where transparency and openness are essential. The guest bedrooms, children’s playroom, party room with kitchen, home theater and music studio are located on the second floor where security is easily provided.

About Byron G. Fazio

Check Also

Milwaukee Museum of Art Architect Calatrava Sees Lakeside Transformation

Milwaukee Museum of Art architect Santiago Calatrava returned to the city on Wednesday that helped …